Författararkiv: personal

Kloka funderingar kring ett slutet kretslopp

Klassen har i veckan fått fundera kring ett slutet kretslopp och hur det fungerar. Deras förkunskaper byggs på med kännedom om fotosyntesen och förbränningen, två livsnödvändiga processer vi har på vår jord. Jösses vad stolt man blir som NO-lärare när eleverna i smågrupper ställer frågor till varandra som ”hur kan växterna överleva, de kommer ju inte få vatten?” och ”varifrån kommer koldioxiden?” ”finns det någonting annat därinne som ger koldioxid?”

Det är i utforskandet och i sökandet som vi skaffar oss nya kunskaper hur saker och ting fungerar. Vi fortsätter nästa vecka med att försegla urnan för alltid och att observera skeenden i glasflaskan.

Isabell

Skolfotografering

På tisdag nästa vecka, 19/9, är det 4Ma’s tur att fotograferas i aulan. Vanliga schematider gäller, fotograferingen sker under dagen i aulan. Inga syskon- eller kompisbilder kommer att tas.

Ett blogginlägg om tabellträning i matematik

Skolan kommer att göra ett första inköp av betalappar till iPads i slutet av veckan. Det betyder att eleverna nästa vecka kommer att kunna komma igång med multiplikationstabellträning i en app som heter Min Multiplikation. Många elever fick tabellträning som individuellt utvecklingsmål på inskolningssamtalen och appen kan vara ett av flera sätt att träna för att nå sitt mål.

Hälsningar från matematiklärarna

En lärorik dag ute i naturen

Vi hade en fin dag i Naturskolans regi i onsdags. Vi talade om olika arters sätt att anpassa sig till ett liv i olika livsmiljöer. Eleverna kan nu mycket om hur olika vatteninsekter andas och lever i sjöar och vattendrag. Näringskedja har också varit ett centralt begrepp vi arbetat med tillsammans. Nu tar vi med oss nyvunna kunskaper in i klassrummet igen och kommer arbeta vidare med ekologi, fotosyntes och NTA-projektet att följa en blommas livscykel från frö till frö.

Hälsningar NO-lärare Isabell